Ohjeita ja taustatietoja
Kartasta linkit maakuntien säätietoihin - Maakuntajako valintakartassa

Yleistä
Esimerkiksi keväällä 2003 tiesääasemia oli käytössä yli 300. Asemista 4 on Ahvenanmaan maakunnassa. Tiesääasemien sijainti näkyy kartalta. Tiesääasemien lukumäärä on kasvanut monikertaiseksi 12 vuoden aikana.

Talvella tiesäätiedot uusiutuvat vähintään kolmesti tunnissa. Tiedot päivittyvät tiheämmin, kun lämpötila on nollan tienoilla, koska silloin keli vaihtelee ja on hankala autoilijoille ja tienpitäjälle. Kesällä tiedot päivittyvät noin kerran tunnissa.

Puuttuvat tiedot
Tiesääasemien tiedot saattavat puuttua laitevian, tietoliikennehäiriön tai huoltotöiden vuoksi.

Virheelliset tiedot
Tiesääaseman tiedot voivat olla virheellisiä anturin vioittumisen vuoksi tai siksi, että tietyissä sääoloissa eivät kaikki anturit toimi oikein. Esimerkiksi sadeilmaisin ei havaitse kovan tuulen aikana satavaa pakkaslunta, koska lumihiutale ei "ehdi" pysähtyä ja sulaa sadeanturin n. 3 cm2:n mittauspinnalla.

Kelitiedot arvioidaan pienen tienpinnalla olevan anturin avulla. Tiedot voivat olla vääriä, jos anturin tieto on virheellinen tai se ei kuvaa koko tienpinnan keliä.

Tiehallinto kehittää edelleen kelin tunnistamista luotettavammaksi.

Tuulitiedot
Autoilijat ovat toivoneet monipuolisempia tietoja tiesäästä. Etenkin tuulitietoja on toivottu. Lisää tiesäätietoja on luvassa kun Tiehallinto on varmistunut tietojen luotettavuudesta ja käyttökelpoisuudesta.

Tiesäätietojen kaupallinen tai ammatillinen jatkokäyttö on kielletty ilman
Tiehallinnon kirjallista lupaa.


paluu