![]() |
![]() |
Teitten tarinat
|
Tapani Mauranen, Chronicon Oy ROAD MOVIE HÄMEEN HÄRKÄTIELTÄ TULEVAISUUTEEN Suomen tiet ovat pääosassa kuusiosaisessa dokumenttielokuvien sarjassa, jonka TV 1 esitti joulun ja vuodenvaihteen 1999 tienoilla. Kolmetuntinen sarja Teitten tarinat piirtää tieliikenteen kehityskaaren 800-luvulta tulevaisuuteen - joko ruusuiseen tai katastrofinkatkuiseen. Kovin monesta muusta aiheesta ei Suomenmaassa yli tuhannen vuoden kaarta voisi vetääkään. Jouko Aaltosen ohjaama sarja valmistui vuosina 1995-99. Road movien tapaan näissä elokuvissa ollaan liikkeellä, tien päällä. Tarinat tuovat esille kuusi näkökulmaa kuuden eri ajankohdan tieliikenteeseen. Aiheena on tiellä kulkemisen vaikeus ja sen tärkeys - asia joka ei ole muuttunut vaikka tiellä liikkuminen on viimeisen sadan vuoden aikana ratkaisevasti helpottunut. Sarja puhuu myös teiden synnystä, niiden tekemisestä ja tekemisen pohjimmaisista motiiveista, joita ovat talous, hallinto ja sota. Sarja lähtee liikkeelle Hämeen härkätieltä, Turun ja Hämeenlinnan väliseltä valtaväylältä. Viisi päivää härkätiellä seuraa turkiksia kuljettavan hämäläisen talonpojan matkaa Turkuun. Kamera seuraa keskiajan kulkijan reittiä etapista toiseen: Renkoon, Portaaseen, Somerolle, Lietoon nykyajassa, mutta vanhaa reittiä seuraten: moottoritietä, hiljaista pikkutietä, ohi kaivausten, joissa tutkitaan muinaista tienpohjaa. Nykytiet näytetään autioina, mikä korostaa olennaisinta: itse tietä, sen vuosisataista linjausta. Kamera poimii tien varrelta liikenteen kerrostumia: jäänteitä Härkätien menneisyydestä, mutta myös tästä päivästä, tien kaupallisesta elämästä valintamyymälän tai pubin nimessä - mutta ennen muuta sen elämästä yhteytenä paikasta toiseen. Sarjan toinen osa, Kuninkaan matkassa, purkaa samalla tavalla tienvarren historiallisia kerrostumia. Kuningas on Kustaa III, matka on todellinen, se tehtiin 1775. Monen sadan hengen saattueen hyvin dokumentoitua taivalta seurataan tarkkaan, aina kuninkaan vaunujen kaatumista myöten. Hevosia oli hankittu ympäri maakuntaa, ja varmuuden vuoksi suurempiin mäkiin oli varattu työntömiehiä, jotta vaunut saataisiin kunnialla mäen päälle. Matka eteni 5-8 peninkulman päivävauhdilla kartanosta ja rautaruukista toiseen - näille molemmille tie oli elinehto. Ahvenkoskelta kuningas kääntyi pohjoiseen, raja katkaisi Suuren Rantatien Kymijoella - sillä kertaa. Kuninkaan lähettiläs jatkoi kuitenkin matkaa tätä kansainvälistä väylää pitkin kohti sen toista päätepistettä, Pietaria.
Nälkää ja tietä yhdistivät myös hätäaputyöt, niin nälkävuosina, ennen niitä kuin vielä vuosisata niiden jälkeenkin. Kilometreittäin työtä kertoo ajasta, jolloin työttömyyden ja tienteon yhdistelmä tuotti viimeisiä voimannäytteitään. Elokuvassa rakennetaan Tarvontietä 1950-luvun lopulla. Päähenkilönä on se kuuluisa hiljainen mies, jota juna kuljetti siirtotyömaalle: tientekoon mutta myös työmaaruokalan "elämänluukulle". Tietäkin syntyi, vaikka aika oli ajamassa järjestelmän ohi. Työmailla rajoitettiin koneiden käyttöä, jotta väkeä saatiin työllistettyä enemmän ja työt lopetettiin kesäksi, jolloin niiden teko olisi ollut edullisinta. Työmaiden olot olivat ankeat. Tässä jaksossa puhuvat tien rakentajat, työmaan johto ja ruokaloiden emännät. Kertomukset lomittuvat vanhojen dokumenttifilmien kanssa.
Sarjan on tuottanut Illume Oy, sen rahoittajina ovat olleet TV 1:n yhteistuotannot ja Tielaitos. Sarja liittyy Tielaitoksen 200-vuotisjuhliin ja perustuu laajan historiaprojektin tuloksiin, joita käsitellään myös kesällä 1999 ilmestyneen kolmiosaisen historiasarjan teoksissa Maata, jäätä, kulkijoita; Soraa, työtä, hevosia sekä Pikeä, hikeä, autoja.
|
Lisätietoja: Illume Oy, puh. & fax 09/1481489, e-mail: jouko.aaltonen@illume.fi
Kirjoittaja Tapani Mauranen on historiapalveluja tuottavan Chronicon Oy:n tutkija, joka on työskennellyt Tielaitoksen 200-vuotisprojektissa.