paluu

LEHDISTÖTIEDOTE

 

 

FOSFOKIPSIN JA LENTOTUHKAN HYÖTYKÄYTTÖ MAARAKENTAMISESSA

Euroopan Unionin Life-rahasto myönsi 2,5 miljoonan markkaa vuonna 1998 tukea hankkeelle, jossa teollisuudessa syntyvälle kipsille ja energiatuotannon lentotuhkalle haetaan uusia hyötykäyttökohteita. Projektiin osallistuvat Kemira Phosphates Oy:n ja Kuopion Energian lisäksi, Savo-Karjalan tiepiiri, Pohjois-Savon ympäristökeskus, Savon Liitto, Viatek Oy ja Envitop Oy.

Tavoitteena on löytää kipsille ja lentotuhkalle lähinnä maarakennusalalta uutta, ympäristölle turvallista hyötykäyttöä. Mahdollisia kohteita ovat mm. sorateiden parantaminen, meluvallien rakentaminen, ympäristötekniset suojarakenteet ja maisemointi.

Projektin kokonaisbudjetti on 5,5 miljoonaa markkaa ja se suoritetaan vuosina 1998-2002. Koerakennuskohteena toteutetaan elo-syyskuussa 2001 roudan vaurioittaman soratien kunnostusta sekä tien reunaojan suojarakennetta mahdollisten tiesuolaus- ja kemikaalionnettomuushaittojen torjumiseksi. Rakennemateriaalina käytetään kipsistä ja tuhkasta sekoitettua massaa.

Euroopassa on yli 30 fosforihappotehdasta, joiden tuotannossa syntyy sivutuotteena ns. fosfokipsiä noin 21 miljoonaa tonnia vuodessa. Kemira Phosphatesin Siilinjärven tehtailla kipsiä syntyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia. Siilinjärven kipsistä hyödynnetään noin 10 prosenttia mm. kipsilevyteollisuudessa, CoCoat-kipsipigmenttinä paperin pinnoituksessa ja rikkilähteenä lannoitetuotannossa. Loppu kipsistä läjitetään odottamaan uusien hyötykäyttömenetelmien kehittymistä.

Lentotuhkaa syntyy turpeenpolton sivutuotteena Kuopion Energian lämmön- ja sähköntuotannossa vuosittain noin 27 000 tonnia. Koko EU-alueella vuosikertymä on noin 42 miljoonaa tonnia. Lentotuhkasta pystytään hyödyntämään nykyisin noin 30 prosenttia mm. erilaisissa maarakenteissa ja niiden maisemoinnissa.

Lisätietoja hankkeesta antavat
Asko Särkkä, Kemira Phosphates, puh 0108626365
Asko Pöyhönen, Savo-Karjalan tiepiiri, puh 0204225363
Ari Könönen, Itä-Suomen Viatek Oy, puh 017-2654543

paluu